Reis door Zweden

Omhoog


Värmland

Värmland is een landschap in het Midden-Zweedse landsdeel Svealand. Het grenst in het zuiden aan Västergötland en Dalsland, in het westen aan Noorwegen en in het oosten aan Dalarna, Västmanland en Närke. Värmland omvat een gebied van in totaal 18,164 km², dat goeddeels met de provincie Värmlands län samenvalt.

Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft 10.513 meren, vele natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes. In de natuur (77% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos) komen onder andere de beer, wolf, lynx, veelvraat en eland voor.

Värmland behoort met zijn omvang van 17.500 km² tot de grotere landschappen van Zweden. Omdat er slechts 274.000 mensen wonen, komt het gemiddeld aantal bewoners op 16 per km². In Värmland is Torsby de uitgestrektste gemeente en Karlstad de gemeente met de meeste inwoners.

In het westen van Värmland (Årjäng, Arvika en Eda) bevindt zich het natuurreservaat Glaskogen. Ook liggen deze gemeenten dichtbij Noorwegen en worden door het lagere prijspeil van Zweden veel producten en huizen aan Noren verkocht. Gemeenten in het zuiden van Värmland (Grums, Kil, Forshaga, Säffle, Karlstad, Kristinehamn) liggen aan rivieren of aan het Vänermeer. Ook wordt er veel gevist. Het oosten van Värmland (Storfors en Filipstad) staat vooral bekend om de vroegere ijzerindustrie. Het noorden van Värmland (Torsby) is wat ruiger van natuur; hier zijn de wat grotere skipistes zoals Branäs en Hovfjället en de ski-tunnel in Torsby te vinden.

De Nederlanders in Värmland

bullet Storängens Camping, Stugor & Outdoor te Ransäter

 

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com