Reis door Zweden

Omhoog


Södermanland

Södermanland (meestal uitgesproken en vaak geschreven als Sörmland) is een landschap in het Midden-Zweedse landsdeel Svealand. Het ligt aan de zuidoever van het Mälarmeer. De zuidelijke helft van Stockholm ligt in Södermanland, de noordelijke helft in Uppland. Andere belangrijke steden zijn Eskilstuna, Katrineholm, Mariefred, Nyköping, Södertälje en Strängnäs.

Het gebied is bewoond sinds het Stenen Tijdperk en er zijn veel middeleeuwse kerken, runestenen en grafvelden te vinden.
Gripsholms slott, kasteel Gripsholm, is een van de 10 Koninklijke kastelen in Zweden. Het is gelegen bij de stad Mariefred aan het Mälarmeer. Sinds 1822 herbergt het kasteel de Zweedse nationale Portretgalerij. Dichtbij het kasteel Gripsholm is de Gripsholm Runesteen te zien. Dit is een Viking runesteen die herinnert aan een vroege Viking expeditie.

Het kerkhof Skogskyrkogården ("Boskerkhof") is een van de veertien monumenten op de Werelderfgoedlijst in Zweden.
Het is een
cultuurerfgoed en is in 1994 op de lijst opgenomen.
Dit kerkhof in
Enskede, een buitenwijk van Stockholm, is ontstaan tussen 1917 en 1940. Het is ontworpen door twee jonge architecten, Gunnar Asplund en Sigurd Lewerentz, op de plaats van de vroegere delfgrond voor stenen, die met dennen overgroeid was. Het ontwerp verenigt de vegetatie met architectonische elementen, en haalt daarbij voordeel uit de onregelmatigheden van het grondstuk. De Kapel van de Opstanding werd gebouwd in 1926, het crematorium van 1934 tot 1940.
In het Tallum-paviljoen, in het zuidelijke deel van Skogskyrkogården, is een permanente tentoonstelling over het kerkhof en de beide architecten.
De reden voor opname op de werelderfgoedlijst was:
 
bullet Skogskyrkogården is een exceptioneel voorbeeld hoe architectuur en landschap gecombineerd kunnen worden in een kerkhof. Deze creatie heeft grote invloed gehad op het ontwerp van kerkhoven over de hele wereld.
bullet Greta Garbo (1905-1990) ligt hier begraven.
 
Feiten
 
bulletnationaal park: Tyresta
bullethoogste berg : Skogsbyås, 124 meter
bulletmeren: Hjälmaren, Bornsjön, Orlången, Magelungen, Kolmården
 

         

    

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com