Reis door Zweden

Omhoog


Småland

Småland is een landschap in de Zuid-Zweedse regio Götaland. Het omvat de provincie Kronobergs län, het grootste gedeelte van Jönköpings län en het vasteland van Kalmar län. Småland bestaat vooral uit glooiende heuvels bezaaid met meren en bossen. De bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (Pippi Langkous, Michiel) komt uit deze streek. Enkele bekende steden zijn Växjö, Jönköping en Kalmar.
Småland bestaat voor een groot deel uit bos. Zo'n 50% van het oppervlake bestaat uit bos en ongeveer 14% bestaat uit
landbouwgrond.
Het grootste deel van de grond in Småland is onvruchtbaar en op veel plaatsen is de bodem bezaaid met stenen. Småland is een van de landschappen met de meeste meren in Zweden. Het grootste meer, dat geheel in Småland ligt is het 184 km² grote
Bolmen. Een groot deel van het noorden van Småland, is deel van het zuid Zweedse hoogland. De 377 meter hoge heuvel Tomtabacken is het hoogste punt van Småland.

In vergelijking met een groot deel van rest van Zweden, heeft Småland procentueel gezien meer gelovigen en de kerkelijke participatie is hoger. De Lutherse kerk is net zoals in de rest van Zweden de grootste kerk. Het grootste deel van Småland hoort bij het bisdom Växjö. Delen van het noorden van Småland horen bij het bisdom Linköping. Småland is ook bekend vanwege het in verhouding grote aantal leden, dat vrije kerken in het landschap hebben. Politiek is Småland het landschap waar de partij christendemocraten van Zweden het sterkst is. De huidige leider van de partij Göran Hägglund en zijn voorganger Alf Svensson wonen in de gemeente Jönköping in het noorden van Småland.

Nationale parken

bullet Store Mosse
bullet Norra Kvill
bullet Blå Jungfrun

Grote meren

bullet Bolmen
bullet Helgasjön
bullet Möckeln
bullet Rusken
bullet Sommen
bullet Vidöstern
bullet Vättern
bullet Åsnen

Grote eilanden

bullet Bolmsö
bullet Visingsö

         

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com