Reis door Zweden

Omhoog


Skåne

Skåne is een landschap in het uiterste zuiden van het Zuid-Zweedse landsdeel Götaland. Het valt geografisch vrijwel geheel samen met de provincie Skåne län. Het landschap wordt begrensd door de landschappen Halland en Småland in het noorden en door het landschap Blekinge en de OOstzee in het oosten.
Skåne behoorde oorspronkelijk tot
Denemarken maar werd bij de Vrede van Roskilde in 1658 samen met Blekinge en Halland aan Zweden afgestaan. Skåne is door de Sontbrug met Denemarken verbonden. De belangrijkste steden zijn Malmö, Lund, Helsingborg en Kristianstad. Daarnaast is Ystad bekend van de boeken van Henning Mankell.
De naam Skåne wordt als Skone uitgesproken. De oude Nederlandse en Duitse naam van Skåne is Schonen. Deze naam is in het Nederlands in onbruik geraakt, maar wordt in het Duits nog wel gebruikt

Het landschap Skåne heeft een oppervlakte van 10.939 km², dat is minder dan 3% van het totale oppervlakte van Zweden. Het landschap bestaat voor een naar Zweedse begrippen groot deel uit landbouw. Door het midden van het landschap loopt van zuid-oost naar noord-west een loofbos. In het noord-oosten van het landschap is naaldbos te vinden. Het landschap is voor een groot deel vrij plat te noemen maar de provincie wordt wel doorsneden door een aantal heuvelruggen dit zijn: Söderåsen, Hallandsåsen, Linderödsåsen, Nävlingeåsen en de Romeleåsen. Ook de schiereilanden Bjäre en Kullen zijn beide heuvelachtig. Het hoogste punt van Skåne ligt in Söderåsen op een hoogt van 212 meter boven de zeespiegel. Het laagste punt van Skåne ligt net buiten Kristianstad op een hoogte van 2,4 meter onder de zeespiegel, dit punt is ook het laagste punt van Zweden. Het grootste meer van het landschap is Ivösjön, dit meer heeft een oppervlakte van 54 km². Er zijn drie nationaal parken in Skåne te vinden dit zijn: Söderåsen, Stenshuvud en Dalby Söderskog. Het zuidelijkste punt van Skåne is Smygehuk dit is gelijk ook het zuidelijkste punt van Zweden en het Scandinavisch schiereiland. De droogste plaats in Skåne is Falsterbo hier viel van 1960-1999 gemiddeld 491 millimeter regen per jaar. De natste plaats van Skåne in dezelfde periode is Brösarp, hier viel gemiddeld 737 mm regen per jaar.

Feiten

bullethoogste berg: Söderåsen, 212 meter
bulletlaagste gelegen plaatst in Skåne maar ook in Zweden: Kristianstad, -2.7 meter
bulletgrootste meer: Ivösjön
bulletnationale parken: Dalby Söderskog, Söderåsen, Stenshuvud

Skåne län is de zuidelijkste provincie van Zweden. Ze grenst aan de provincies Hallands län, Kronobergs län en Blekinge län en ligt aan de Oostzee en de Sont. Skåne län is in 1997 ontstaan door het samengaan van Malmöhus län en Kristianstads län.
De hoofdstad is
Malmö. De oppervlakte van Skåne län bedraagt 11.027 km², wat 2,7% van de totale oppervlakte van Zweden is. Er woonden in 2005 1.169.464 mensen. Het is de dichtstbevolkte provincie van Zweden en een van de weinige delen van het land waar ook buiten de grote steden de bevolking aangroeit.

              

De Nederlanders in Skåne

bullet Tannes Stuga, te Västra Torup
 

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com