Reis door Zweden

Omhoog


Östergötland

Östergötland is een landschap in het Zuid-Zweedse landsdeel Götaland. Het heeft een oppervlakte van 9979 km², heeft 413.000 inwoners (2000) en behoort tot de provincie Östergötlands län.
Door het midden van Östergötland loopt van oost naar west de vlakte Östgöta-slätten, dit gebied bestaat voor het grootste deel uit landbouwgrond. Het zuidelijke deel behoort tot het Zuid-Zweedse hoogland, dit gedeelte is heuvelachtig, bebost en er liggen veel meren. Ook het noordelijke gedeelte van de provincie is heuvelachtig en bebost.
Östergötland grenst in het oosten aan de
Oostzee, hier ligt een archipel, waarvan de eilanden een totale oppervlakte van 118 km² hebben. De meest belangrijke eilanden zijn Korsö, Gränsö, Arkö, Djursö, Yxnö, Finnö, Emtö, Fångö en Stora Ålö.
De baai
Bråviken stroomt redelijk diep het binnenland binnen.

Feiten

bullet hoogste berg: Stenabohöjden, 327 meter
bullet grootste meer : Vättermeer, dat echter niet geheel in het landschap ligt.
bullethet grootste meer dat geheel in het landschap ligt : Roxen.

Steden

bullet Linköping
bullet Mjölby 
bullet Motala 
bullet Norrköping 
bullet Skänninge
bullet Söderköping
bullet Vadstena

Vandaag de dag is Linköping (97428 inwoners) de grootste stad in Östergötland, Norrköping (83561 inwoners) is de op één na grootste stad. Skänninge is tegenwoordig slechts een relatief klein plaatsje (3242 inwoners) en ook Mjölby (11927 inwoners) is redelijk klein.
 

Het westen van Östergötland grenst aan het Vättermeer. Langs deze 150 kilometer lange oever zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden.
In Vadstena, dat van de
14e eeuw tot de 17e eeuw een belangrijk bestuurlijk centrum was, ligt het Sancta Brigitta klooster, een kasteel en een vrijwel intact oud centrum.
Ten noorden van Vadstena ligt de aan het
Götakanaal gelegen stad Motala. Deze stad ligt vlakbij de plaats waar het Götakanaal het Vättermeer instroomt.
Iets ten zuiden van Vadstena ligt
Omberg, een natuurreservaat en een heuvel aan het Vättermeer. Aan de zuidkant van deze heuvel ligt de ruïne van het Alvastra klooster, het oudste klooster van Zweden.

Ook Linköping, Norrköping en Söderköping zijn bezienswaardig. Linköping is sinds de Middeleeuwen, de belangrijkste stad van Östergötland, in de plaats ligt o.a. een kathedraal. Norrköping is een industriestad en er zijn nog redelijk veel dingen te vinden die te maken hebben met de industrialisatie. Söderköping was in de middeleeuwen een belangrijke haven en handelsstad, ook deze stad heeft een bezienswaardig stadscentrum.

In Östergötland leefde vroeger in verhouding veel adel. Veel kastelen uit die tijd zijn bewaard gebleven, onder andere
Bjärka-Säby slott, Ekenäs slott, Finspångs slott, Löfstads slott, Sturefors slott en Stegeborgs slott.

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com