Reis door Zweden

Omhoog


Norrbotten

Coat of Arms

Norrbotten is een landschap in het Noord-Zweedse landsdeel Norrland. Het heeft een oppervlakte van 26.671 km² en grenst in het zuiden aan Västerbotten, in het westen aan het Zweedse landschap Lapland en in het oosten aan Finland. Het behoort tot de provincie Norrbottens län.
In Norrbotten bevindt zich de stroomversnelling
Storforsen.
Op 31 december 2007 had Norrbotten 193.374 inwoners, een bevolkingsdichtheid van 7,2
per km².
 
Het behoort tot de provincie Norrbottens län en de hoofstad is Luleå.
Gammelstad, ook wel Gammelstaden (oude stad), is een stadje (tätort) binnen de Zweedse gemeente Luleå. Gammelstad ontstaat bij de bebouwing van een eiland in de Lulerivier ongeveer 1000 jaar geleden. Door de plaatselijke landsverhoging wordt het eiland vasteland. De oude dorpskern blijft bewaard en wordt in 1996 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1621 wordt de plaats aangewezen voor de bouw van een nieuwe stad, maar in 1649 is de landsverhoging al zover gevorderd dat uitgeweken moet worden naar de plaats waar nu Luleå ligt. Toch blijft de oude stadkern doorgroeien tot wat het nu is, één van de grootste plaatsen binnen de gemeente.
Luleå (Fins: Luulaja; Samisch: Luleju) is een Zweedse stad. Het is gelegen in de provincie Norrbottens län en in het Zweedse landschap Norrbotten. Luleå is veruit de grootste stad in binnen de provincie met rond de 45.000 inwoners; de gemeente heeft 75.000 inwoners. De volgende steden qua inwonersaantal, Kiruna en Boden komen niet boven de 20.000 inwoners uit. Luleå vormt het bestuurscentrum van provincie, landschap en gemeente maar heeft b.v. ook de regie over de spoorwegen in Noord Zweden.
De stad ligt op de plaats waar de rivier Grote Lulerivier (Luleälv) in de Botnische Golf stroomt. Het is een belangrijke haven. IJzererts wordt door LKAB in Kiruna en Gällivare uit de grond gehaald en vervolgens in Narvik en Luleå verscheept. Op Svartö staat een ijzerfabriek. Ook hout wordt via de havens vervoerd. De haven is in de loop van de tijd steeds verplaatst. Het noordelijke gebied rondom de Botnische Golf stijgt ten opzichte van de zee. De Botnische Golf is een groot deel van het jaar dichtgevroren, zodat men slechts voor een deel kan profiteren van de overslag van het ijzererts.

Luleå

De plaats is als havenstad al bekend vanaf de 13e eeuw. De stad wordt officieel gesticht onder Gustaaf II Adolf van Zweden in 1621, niet op de huidige plaats, maar op de plaats waar nu Gammelstad (oude stad) ligt. Maar door de al eerder aangehaalde verhoging van het gebied, is men genoodzaakt de kern al in 1649 te verleggen naar de huidige plaats. De plaats krijgt pas echte betekenis als eind 18e eeuw men ijzererts vindt in de gebieden rond Kiruna en Malmberget. Er is dan nog maar één mogelijkheid om het daar weg te krijgen en dat is via de haven van Luleå. Voor de aanhangende diensten wordt de wijk Bergviken ingericht. Men krijgt tegenslag te verwerken als een deel van de stad in 1887 afbrandt (veel houten huizen). Belangrijke gebouwen, zoals de kerk, worden na die tijd herbouwd Vanwege het steeds groter wordende ertstransport en andere benodigde verbindingen krijgt het in 1907 haar eerste spoorverbinding. Luleå is nog steeds het centrale punt van de spoorwegen in dit gebied. Gedurende vele jaren van het begin van de tweede wereldoorlog is Luleå één van de snelst groeiende steden.

Luleå is tevens verkeersknooppunt. De stad ligt aan het eind/begin van de Europese weg 10; de Europese weg 4 loopt noord-zuid door de stad. Ook de Zweedse rijksweg 97 naar Jokkmokk in het binnenland begint / eindigt hier. Daarnaast heeft het de ertsspoorlijn voor goederen en personen naar Kiruna – Narvik en de Haparandalijn naar het oosten en Finland; deze laatste wordt tot 2016 aangepast voor zwaarder vervoer. De Luleå Airport ten zuiden van de stad (ook wel Kallax Airport) heeft per jaar meer dan 900.000 reizigers.

 Feiten

bullet Luleå is de grootste overslaghaven van Zweden;
bullethet heeft de eerste Technische Universteit van Zweden
bullethet heeft één van de drukste vliegvelden van Zweden
bullethet is een leger- en marinestad

 

Gastenboek

© Birkelund camping
Birkelund-camping, Hovsvegen 50, N-3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tlf. 0047 45 29 78 41

informasjon@birkelund-camping.com