Reis door Zweden

Omhoog


Jämtland

Jämtland is een landschap in de regio Norrland in Zweden. Jämtland grenst in het westen aan Noorwegen, in het noordoosten aan het Zweedse landschap Lapland, in het oosten aan Ångermanland en in het zuiden aan Härjedalen en Medelpad. Jämtland is het op een na grootste landschap van Zweden. Het is sinds 1634 onderdeel van de gelijknamige provincie Jämtlands län. Het is een bosrijk gebied, met vele meren en riviertjes.
Een groot deel van Jämtland hoorde tot 1645 bij
Noorwegen. De Jämtlandse streektaal staat in veel opzichten dichter bij het Noors dan bij het Zweeds.

Jämtlands län is een Zweedse provincie midden in de regio Norrland. Ze omvat de landschappen Jämtland en Härjedalen en delen van Ångermanland en Hälsingland. Jämtlands län beslaat 12% van Zweden: 49.443 km².
De grootste stad, tevens provinciehoofdstad, is
Östersund. In 2005 telde Jämtlands län 127.028 inwoners.

Östersund is ook de grootste (en enige) stad in die gemeente en provincie. De stad telde in 2004 43.500 inwoners en is daarmee de grootste stad in het noordwesten van Zweden. De stad ligt aan de oostelijke zijde van de uitloper Brunsfloviken van het Storsjön (Nederlands: het grote meer). Volgens een legende leeft er in dit meer een monster: Storsjödjuret; men probeert dit net zoals het Monster van Loch Ness te cultiveren, maar de nuchtere Zweden willen er eigenlijk niet aan. Tegenover Östersund ligt op het eiland Frösön de wijk Frösö.
In de winter kan het in Östersund wel -30 of -40 C worden, terwijl temperaturen van +25 C in de zomer niet ongewoon zijn; gezien de waterrijke omgeving heerst er soms een muggenplaag.

Östersund is in Zweden een verkeersknooppunt. Allerlei wegen kruisen hier elkaar

bullet de Europese weg 45 (noord-zuid); Strömsund - Sveg;
bullet de Europese weg 14 (west-oost);Sundsvall - Trondheim;
bullet treinverbinding Stockholm - Trondheim;
bullet treinverbinding Sundsvall - Trondheim, ook wel Mittbanan genoemd;
bullet zomerse treinverbinding de Inlandsbanan, die hier noordwaarts vertrekt naar Gällivare (een dag reizen!) en zuidwaarts naar Mora;
bullet vliegveld Åre Östersund Airport; en een klein vliegveldje ten zuiden van de stad;
bullet busverbindingen naar alle plaatsen in de omgeving.

Beide snelwegen komen net ten noorden van de stad bij elkaar en gaan dan langs de oever van het meer zuidwaarts. De snelweg E14 en beide spoorverbindingen komen langs dé wintersportplaats van Zweden Åre, vlak tegen de Noorse grens aan; toch nog 120 km vanuit Östersund.

De Nederlanders in Jämtland

bullet Camping i Järvsand te Strömsund
bullet Siberian Adventures te Strömsund

Gastenboek

Laatst bijgewerkt: 17-04-2014 © Birkelund camping, 3577 Hovet i Hallingdal, Noorwegen 2009
Birkelund-camping 3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tel. 0047 32 08 97 68

informasjon@birkelund-camping.com