Reis door Zweden

Omhoog


Dalsland

Dalsland is een van de Zweedse landschappen. Het ligt in de Zuid-Zweedse regio Götaland tusen de Noorse grens en het Vänermeer. Dalsland behoort voor het grootste gedeelte tot de provincie Västra Götalands län.
Dalsland bestaat voor een groot deel uit bos. Ongeveer 66% van Dalsland is bebost en ongeveer 25% bestaat uit landbouwgrond. Ook is Dalsland een van de waterrijkste landschappen van Zweden, er zijn vele vaak langgerekte meren te vinden en een groot deel van het meer Vänern, het grootste meer van Zweden, behoort ook tot Dalsland.
Het landschap wordt vaak Zweden in het klein genoemd, dit naar een uitspraak van prins
Eugenius van Zweden.
Een groot deel van Dalsland is heuvelachtig, met al hoogste punt de 302 meter boven de
zeespiegel gelegen Baljåsen, maar tussen het heuvelachtige gebied en het natuurreservaat Kroppefjäll in het westen en het Vänern in het oosten ligt het wat vlakkere gebied Dalboslätten, een groot deel van dit gebied bestaat uit akkergrond.
Dalsland is een dunbevolkt gebied, de gemiddelde bevolkingsdichtheid ligt op ongveer 11 inwoners per km². Er zijn geen steden/plaatsen met meer dan 10.000 inwoners in Dalsland, de grootste en enige stad in het landschap is
Åmål (ongeveer 9400 inwoners).

Feiten

bulletaquaduct in Håverud, gebouwd in 1886 door Nils Ericson
bullethoogste berg :  Baljåsen, 302 meter
bulletnationaal park : Tresticklan
bulletkanaal : Dalslandkanaal, gebouwd tussen 1864 en 1868, 250 km. lang, 10 km. is door mensen gegraven, de rest betaat uit rivieren en meren
 
Håverud ligt in de gemeente Mellerud aan het Dalsland kanaal tussen twee meren in en heeft een beroemd aquaduct.
Het aquaduct is gebouwd in 1868 en is een combinatie van een weg, een spoorbaan en een brug. Het Kanaalmuseum geeft informatie over de plaatselijke geschiedenis, geologie, kanaalbouw en industrie.
Er is een aanlegplaats voor de passagiersschepen die het
Vänern en het merengebied bevaren.

              

Gastenboek

Laatst bijgewerkt: 17-04-2014 © Birkelund camping, 3577 Hovet i Hallingdal, Noorwegen 2009
Birkelund-camping 3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tel. 0047 32 08 97 68

informasjon@birkelund-camping.com