Reis door Zweden

Omhoog


Blekinge

Blekinge is een landschap in het Zuid-Zweedse landsdeel Götaland. Het valt geografisch samen met de provincie Blekinge län.
Voor de kust van Blekinge ligt een
archipel. Blekinge heeft ongeveer 800 eilanden met een breedte groter dan 50 meter. Blekinge heeft als bijnaam de “tuin van Zweden”, dit omdat op een vrij klein oppervlakte betrekkelijk veel verschillende types landschap te vinden zijn. In de stukken die het dichtst bij zee liggen is vooral loofbos en landbouwgrond te vinden. Hoe verder men van de kust afkomt hoe meer de loofbossen overgaan in naaldbossen. Blekinge heeft ongeveer 960 meren die groter zijn dan 1 hectare. Het grootste meer van Blekinge is Halen.
Tussen 1837 en 2006 gold
Boafalls backe met 177,56 meter boven de zeespiegel als hoogste punt van Blekinge. In 2006 kwam men er bij controlemetingen achter, dat Rävabacken in het dorp Farabol op een hoogte van 189,65 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van Blekinge is. Rävabacken werd op 12 augustus 2006 met een officiële ceremonie ingewijd als hoogste punt van Blekinge.
Blekinge heeft een
bevolkingsdichtheid van 51 inwoners per km². Hiermee is het na de grootste steden een van de dichtstbevolkte gebieden van Zweden. De meeste steden en grote plaatsen in Blekinge liggen aan de kust wat tot gevolg heeft, dat het kustgebied een stuk dichterbevolkt is dan het binnenland. De dichtstbevolkte gemeente van Blekinge is met 89 inwoners/km² Sölvesborg. De dunst bevolkte gemeente is Ronneby, deze gemeente heeft 34 inwoners/km².

Blekinge heeft een droger en zonniger klimaat, dan grote delen van de rest van Zweden. Dit komt doordat Blekinge vrij oostelijk in Zweden en aan de Oostzee ligt. Dit zorgt er voor dat het klimaat in Blekinge veel invloed ondervind van hogedrukgebieden boven Rusland en de Baltische staten.
In het oosten van Blekinge valt ongeveer 550 mm neerslag per jaar. In het noord oostelijke deel van Blekinge ongeveer 700 tot 800.
Het aantal uren zonneschijn per jaar bedraagt ongeveer 1700 tot 1800. In januari is de gemiddelde tempratuur -1°C aan de kust en iets kouder in de buurt van
Småland. Er is echter wel een groot verschil in temperatuur tussen verschillende winters. Juli is de warmste maand dan is de gemiddelde temperatuur ongeveer 16°C. De gemiddelde jaartemperatuur is 7°C.

Blekinge län is een provincie in het zuiden van Zweden. Ze grenst aan de provincies Skåne län, Kronobergs län, Kalmar län en ligt aan de Oostzee. De provincie valt samen met het landschap Blekinge.
De hoofdstad is
Karlskrona. De oppervlakte bedraagt slechts 2941 km², wat 0,7% van de totale oppervlakte van het land is. Op 31 december 2005 had Blekinge län volgens het Statistiska Centralbyrån 150.696 inwoners.

Gemeenten in Blekinge län

bullet Karlshamn
bullet Karlskrona
bullet Olofström
bullet Ronneby
bullet Sölvesborg
bulletKallinge

Natuurreservaten

bullet Utklippan
bullet Tallet
bullet Hallarum

Gastenboek

Laatst bijgewerkt: 17-04-2014 © Birkelund camping, 3577 Hovet i Hallingdal, Noorwegen 2009
Birkelund-camping 3577 Hovet i Hallingdal Norge
Tel. 0047 32 08 97 68

informasjon@birkelund-camping.com